Hans Rosling: no more boring statistics

Als cijfers konden spreken, wat dan? Dan zou je de wereld echt zien zoals hij is.

Filmmaker Darren Aronofsky formuleerde zijn intrigerende antwoord in PI. Andere hedendaagse cijfersprookjes zijn The Da Vinci Code (Dan Brown), La vie mode d'emploi (Georges Perec) of wat dacht je van The Number 23 (Joel Schumacher / Fernley Phillips). En laten we vooral de Matrix-trilogie niet vergeten. In al die verhalen krijgt de mens een ander - echter? - beeld van de realiteit omdat hij er in slaagt om de cijfers om hem heen juist te interpreteren.

Apocalyptische fictie, grappig, vernuftig soms, serieus, maar is het ook bittere ernst? Neen, niet echt.

Al valt er bitter weinig te lachen als je ziet hoe statistieken overal ter wereld gebruikt en vooral misbruikt worden. Of het nu met opzet is of niet, cijfers worden, zelfs door de meest briljante mensen ter wereld fout gelezen, met alle gevolgen van dien.

Kun je daar iets aan doen?

De Zweedse prof. Hans Rosling (de man heeft een fantastische blog) denkt van wel. Kijk maar naar zijn lezing tijdens de jongste TED-conferentie.

Rosling, professior Internationale Gezondheid, benadert in zijn lezing statistische gegevens vanuit een nieuwe invalshoek. De aanleiding? De vooringenomenheid waarmee zijn briljante studenten de grootste stommiteiten begingen toen hen gevraagd werd enkele statistieken over Global Development te interpreteren. Niet alleen de studenten flaterden, ook het instituut dat de Nobelprijs uitreikt, doorstond de test niet.

Hoe komt het dat mensen cijfers zo gekleurd lezen? Waarom spreken cijfers geen boekdelen? En wat kun je eraan doen?

De manier waarop Rosling de Arabische functionele krulletjes tot de verbeelding doet spreken werkt op z'n minst inspirerend.

Copywriters die uit saaie materie een boeiend verhaal moeten maken vinden hier vast wel de nodige muzevoeding. Misschien kunnen onze beleidsmakers er ook iets van opsteken.

Geniet...



Kijk ook op gapminder.org.

Hoe zit het met jouw matrix reloaded? Reageer (klik hieronder op AI!)

En bij wijze van oefening (en vers van de pers): de armoedecijfers van Belgie

Reacties

Populaire posts