9.7.07

toeval, filosofie, kunst, choco en google

[P]hilosophers are always fiction writers! Philosophy is not only the analysis of what exists, but also the conception of what does not exist. This is a big difference between philosophy and science. Philosophy is partly science, insofar as it is the analysis of what is, what is being, and what exists. But partly – and I think this is a little bit more important – partly it is the conception, the dreaming, of what does not exist, but what should exist, what could exist.

Dixit de Duitse filosoof Wilhelm Schmid in een interview met The Ledge over zijn boek Handboek voor de levenskunst, uitgegeven bij Ambo.

Toeval bestaat niet. Dit citaat vat zowat alles samen waar ik de afgelopen jaren mee bezig ben geweest: filosofie, wetenschap, creativiteit, unreason (what does not exist, cf. Foucault), het spelend (ver)dwalen, kritiek op de geschiedenisverslaving van de huidige academische instellingen en het onvermogen om te dromen, concepten/conceptueel denken, hoe filosofie toch een inspirerende impuls kan zijn voor kunst en maatschappij in plaats van een hopoloos achterafje en...

... dat Handboek. Bij choco hebben we bij iedere seizoenswissel een Ontmoeting. De officiële Ontmoeting is er één met externe genodigden. Maar die wordt voorafgegaan door, jawel, een pré-ontmoeting waarbij we met het hele bureau een gesprek hebben rond het Ontmoetingsthema van dat moment.


Hoe dat thema gekozen wordt?

Gewoon, door een willekeurige keuze uit één van de hoofdstukken uit
De kunst van het evenwicht. 100 facetten van levenskunst van niemand minder dan diezelfde Wilhelm Schmid.

Nu moet je niet denken dat ik bovenstaand citaat gevonden heb omdat ik op zoek ging naar info over Schmid. Ik had even voor de grap een vriendin gegoogled van wie ik net een e-mail had gekregen ivm deze blog, om te zien waar ze zoal mee bezig is geweest de afgelopen tijd. En via één van de google-resultaten kwam ik op The Ledge terecht.

Bijzonder project trouwens. Ga er regelmatig eens op rondsnuisteren.

links:
choco
the ledge
wilhelm schmid
handboek voor de levenskunst
de kunst van het evenwicht

0 Jij krijgt het laatste woord.: