10.7.06

[Kritiek - Poëziekritiek] POËZIE BESTAAT NIET: Antwoord op de reactie van Yves Knockaert

Geachte heer Knockaert,

Ik ben blij dat het instituut belangstelling hecht aan dit veld. Maar dit neemt niet weg dat de poëzieproductie en het schrijversschap van dichters/romanciers als dusdanig nog niet professioneel begeleid worden.

Noem het muggenziften, maar om dit onder te brengen bij podiumkunsten vind ik misleidend. Het performance-aspect is slechts één van de aspecten van de taalkunst. Ook hoop ik dat het kunstenveld specifiek onderzoek naar poëzie en taalkunst in het algemeen meer bij haar bestaande activiteiten betrekt.

Mijn vraag / oproep was (behalve aan het instituut, de overheid en collega-dichters) ook gericht aan de literatuurwetenschappers om zich meer met de kunstwetenschap in te laten. Het is een vraag om een gesprek te genereren, een vraag ook om informatie te verzamelen, om bij te leren. Het moeilijke is dat heel wat onder hen al met kunst bezig zijn, maar hoe wordt er over literatuur als kunstobject/evenement nagedacht? Hoe verhoudt ze zich t.o.v. de andere kunstvormen de dag van vandaag?

Begrijp me niet verkeerd, ik ben het Instituut ten zeerste toegenegen. Ik hoop dan ook dat het een basis mag vormen voor een unieke denk- en werktank dat ons kunstenveld bijzonder uitvoerig kan voeden de komende jaren.

met vriendelijke groet en dank voor uw reactie

Arne S.

--
Posted by Arne S. to Kritiek - Poëziekritiek at 7/10/2006 01:36:05 PM

0 Jij krijgt het laatste woord.: