21.6.06

[Kritiek - Poëziekritiek] Wie ben ik: nachtrust

Anonymous said...

Je bent gulzig, geen wonder dat je smekt. Hoe hoop je dat ik ben, en wat verwacht je hieruit te leren? Hoe denk je dat ik ben? Misschien stelt een antwoord je wel teleur. Ik ben niets speciaal, of toch, wie weet. Als ik de zwarte achtergrond ben, kan je mij ook een profiel geven...

10:10 PM

Morgen, m'n beste, morgen.

Eerst laat ik de nacht vertellen wat de dag me niet kon zeggen.

Goya's slaap zal me goed doen.

Gegroet,

Arne S.

--
Posted by Arne S. to Kritiek - Poëziekritiek at 6/21/2006 01:48:00 PM

7 Jij krijgt het laatste woord.:

VLR zei

Aardig en begrijpelijk allemaal, Arne. Aardige brievenroman. Het is je duidelijk een behoefte, een drang, een drift, te schrijven, te schrijven, te schrijven. Maar waarom deze uitgebreide openbare zelfbekentenis?
Groet,
Bertus Pieters

Arne Schoenvuur zei

Dag Bertus.

"Omdat de vraag en de vraagsteller me intrigeren."

De aanhalingstekens zijn er pas achteraf aan toegevoegd. Deze aanzet is niet wat ik uiteindelijk wil antwoorden. Hier hoeft geen reden aangezien de aanleiding voor mij voldoende was.

Het is de plek, het medium dat er voornamelijk een openbare zelfbekentenis van maakt. Je kunt tegenwerpen dat het een openbare zelfbekentenis omdat ík dat medium gebruik. Maar gebruik ik het anders dan wanneer ik poëzie schrijf?

Wat jij een brievenroman noemt, zie ik meer als een performance. Het is niet gespeeld, maar het is anders dan wanneer ik per papieren brief deze conversatie zou voeren.

"jij" versus jij versus ...

Door de commentaar van Anonymous in de post te publiceren, is dit iets anders geworden dan een gewone briefwisseling. Voor hetzelfde geld kon die persoon meteen nadat ik zijn of haar vragen publiek gepost had, afhaken. Ik heb die commentaar opgevoerd, zeg maar. Da's een beetje dubbelop, want wie een commentaar post op een weblog die maakt die commentaar sowieso al openbaar.

En toch. Door die dialoog zo te voeren is ze anders geworden. Niet minder oprecht, maar anders. Het is verleidelijk om te zeggen dat het een spel is. Theater en performance liggen dicht bij elkaar. En toch, wat je leest is oprecht, welgemeend.

In één van de berichten had ik het over het verschil tussen "jij" en jij. De ene jij is diegene die me geschreven heeft, de jij tot wie ik me richt op het ogenblik dat ik aan het schrijven ben. De andere "jij" is het stukje tekst, de "jij" zoals jullie het kunnen lezen wanneer het on-line verschijnt.

Nijhofs Lees maar, er staat niet wat er staat wordt gedubd met zijn tegengestelde. In deze teksten gebeurt een gelijktijdigheid die ik elders nooit zo scherp gevoeld heb.

Is het daarom dat ik die dialoog voer? Neen. Ik zou deze teksten nooit kunnen geschreven hebben, had ik dit alles op voorhand kunnen bevroeden.

Iemand heeft me een vraag gesteld. Ik heb geantwoord en opnieuw een vraag gesteld, enz...

Minimal

Vogel wipt.
Tak kraakt.
Lucht betrekt.

Bijna niets
om naar te kijken
en juist dat
bekijk ik.

(c) Roland Jooris

Weblogs zijn Canadese huizen
De kracht van integriteit op een weblog

Heb jij Bowling for Columbine gezien van Michael Moore? In die documentaire zit er een stukje waar Moore zich afvraagt waarom de Canadezen hun deuren niet op slot doen. En dat terwijl de Amerikanen geweren in huis halen of zich wegsteken in zwaarbewapende estates. De zwart-wit-tegenstelling is, zoals de meeste zwart-wit-tegenstellingen behoorlijk bij de haren gesleurd.

Moore wil echter aantonen dat je ook kunt samenleven met een fundamenteel vertrouwen in je medemens in plaats van met een funamenteel wantrouwen. Dat eerste hoeft niet per se gelijk te staan aan naïviteit.

Weblogs zijn Canadese huizen. En heel wat van de blogs die het favorietenlijstje van mijn browser staan, zijn Amerikaanse weblogs, onder andere die van guru's als Seth Godin. Je kunt zo iemand als Godin ervan verdenken dat hij een merk gemaakt heeft van zichzelf en je kunt dat verachtelijk vinden. Maar ondanks het feit dat hij een van Amerika's best betaalde sprekers is, is hij allesbehalve onecht en onoprecht. Als hij dat wel zou zijn, zijn meteen zijn hele reputatie en zaak naar de vaantjes. Godin vertelt op zijn blog en in zijn voordrachten veel over zichzelf, maar houdt bepaalde zaken van het web weg. Hij lijkt me behoorlijk integer, voor mij het perfecte voorbeeld van iemand die vertrouwen heeft in zijn medemens, zonder naïef te zijn.

Arne S.

Anoniem zei

Goya's slaap brengt monsters voort.
Hoe lang duurt een dag bij jou?

Arne Schoenvuur zei

"Sueño" betekent zowel slaap als droom. Het is niet duidelijk of Goya bedoelde dat de afwezigheid van de rede monsters voortbrengt óf dat de slaap/droomstaat die de rede is, monsters voortbrengt.

Ik ga voor de tweede vertaling. Geduld. Je krijgt je antwoord.

Anoniem zei

Bertus denkt dat ik niet besta, een fiction van wiens imagination ben ik dan?

Arne Schoenvuur zei

Hoezo, Bertus denkt dat jij niet bestaat? Omdat hij het heeft over een zelfbekentenis?

Grappig. Ik zou jouw stukken nooit vinden op mijn toetsenbord. Zal ik ze ondertekenen met (c) Anonymous?

Kwestie van babylonische en andere verwarringen in de toekomst tegen te gaan.

Anoniem zei

Nee, omdat hij spreekt over een roman.
En nee, je moet mijn stukjes niet ondertekenen, ik vind het prima zo.