20.6.06

RSS: Digitale voedselvergiftiging

Heb jij al gehoord van RSS-FEEDS?

Wat?
RSS oftewel Really Simple Syndication is volgens Wiki "een toepassing van de internetmetataal XML".

Waarom?
Anders gezegd: wat ik op mijn Blog spui, wordt in een soort permanente stroom aangeboden aan een breed publiek in de vorm van een soort telex.

Je kunt met andere woorden - neen, niet met andere woorden, met DEZELFDE woorden - live mijn exploten volgen in het internauticum.

Hoe weet ik of een site RSS-heeft?
Als je in je adresbalk (bij Firefox) of elders op de site dit

of dit
ziet staan.

Hoe lezen?
Om RSS-feeds te lezen heb je een RSS-lezer nodig. Ikzelf gebruik SAGE, maar gewoon eens grasduinen in Google en je ziet meteen dat je keuze zat hebt.(Sage)

Firefox en de nieuwe Internet Explorer hebben al ingebouwde RSS-lezers. Meer info vind je op de sites van beide browsers.(Firefox)

(Internet Explorer 7)

Wat is het voordeel van RSS?

Je hoeft je niet meer te abonneren op tal van nieuwsbrieven om te weten wat er gaande is op verschillende sites. Ook moet je niet meer naar je favoriete sites surfen om alles in de gaten te houden.

Met RSS-readers als Sage maak je een soort digitale krant waarin je snel kunt zien op welke sites er nieuwe berichten gepost werden. Je krijgt dan een overzicht van kopjes plus een kort stukje tekst (soms ook het volledige artikel).

Kan het eenvoudiger?

Jawel. Maar wel via de aloude nieuwsbriefweg. Gewoon je e-mailadres invullen rechts bovenaan (onder mijn profiel) en dat is het.

Mooie toepassingen van Feed-pagina's?

http://poeziepamflet.nl/index.html

0 Jij krijgt het laatste woord.: